Värmepumpsservice på studiebesök hos Thermia/Danfoss

Värmepumpsservice har varit på studiebesök hos Thermia och Danfoss. Värmepumpstekniken förfinas och förbättras hela tiden – nu snabbare än någonsin och maskiner som är 15 år gamla skiljer sig rejält från dagens toppmoderna.

– Det krävs att man kontinuerligt utbildar sig i den senaste tekniken för att maskinerna ska gå optimalt, säger Patrik Levin från Värmepumpsservice. Kunderna efterfrågar idag mycket mer än att det ska fungera; det ska vara störst besparing.

Dagens besök handlade inte bara om hur dagens teknik fungerar, utan även morgondagens. Danfoss ligger i den absoluta framkanten när det kommer till besparing och tillförlitlighet.

– Det är kul att vara här och se vilka maskiner som kommer om några år. Framtiden är ljus för värmepumpstekniken, avslutar Patrik.

Stort forskningsprojekt i Flyinge

Under hösten och våren har värmepumpsservice fått äran att erhålla uppdraget att installera värmepumparna i ett forskningsprojekt mellan Kungliga Tekniska högskolan (KTH) och Skånska Energi. Det som gör anläggningen unik är att den har ett flertal borrhål för solenergiåterladdning.

Projektet är en del av Effsys Expand som är ett samarbete mellan akademi och näringsliv som finansieras av företagen och Energimyndigheten.

– Kul att få installera värmepumpar till forskare! De har väldigt många frågor som vi inte får i vanliga fall och har många önskemål och krav för att mätningarna ska bli så bra som möjliga.

– Det som är häftigt är att vi båda lär oss av varandra. Som entreprenör har man erfarenhet av vad som fungerar och vad som kommer ge ett bra resultat och den erfarenheten saknar forskarna. Däremot har vi lärt oss mycket om optimal placering av givare och mätutrustning, vilket vi har saknat kunskap om.

 

Nattarbete på Kristinelund

Värmepumpsservice har fått ett flertal uppdrag för Prenad och HA-bygg i projektet på Kristinelund. Storleken på projektet gör att det är många inblandade och man får dela på den tillgängliga tiden och alla är beroende av varandra för att allt ska flyta på.

– Vi gör vad vi kan för att hålla tidsplanen. Ibland innebär det nattarbete, säger Markus Jämsen på Värmepumpsservice.

Installation vid Munka Folkhögskola

Folkhögskolan i Munka Ljungby har under början av 2015 borrat för geoenergi till den över 100 år gamla huvudbyggnaden med tillhörande annex. Värmepumpsservice har erhållit kontrakt att installera fyra st 60 kW Thermia/Danfoss-värmepumpar som genom kulvert kommer att leverera värme till alla byggnader.